fbpx
top

Výnimočná CLT stavba v Záhorskej Bystrici

  /  Nezaradené   /  Výnimočná CLT stavba v Záhorskej Bystrici

Slovenská komora architektov vyhlásila 20. ročník ocenenia Cena Slovenskej komory architektov za architektúru CE ZA AR 2021. Rodinný dom CLT16 v Záhorskej Bystrici sa dostal medzi finalistov v kategórii Rodinný dom a tým sa zaradil k najlepším architektonickým dielam, ktoré si pre svoju originalitu a výnimočnosť zaslúžia osobitnú pozornosť. Návrh vyšiel z Ateliéru MOLNÁR – PERÁČEK, stavbu zrealizovala firma Budmero.

Ekologický drevodom, ktorý rešpektuje terén a komunikuje s okolitou záhradou ponúka množstvo krásnych výhľadov do krajiny. Pri plánovaní domu na pozemku bol kladený dôraz na zachovanie už existujúcej zelene. Podarilo sa tak vytvoriť harmóniu medzi človekom a prírodou bez ďalších zásahov.
CLT drevodom ponúka 5 izieb, avšak vďaka vysokému konštrukčnému štandardu a použitiu kvalitných materiálov má nízkoenergetický certifikát. CLT panely, z ktorých je postavený skracujú doby výstavby aj takto rozľahlej budovy. Stavba sa začala realizovať v marci 2021 a dokončená bola v októbri 2021. Absencia mokrých procesov zabezpečuje nielen rýchlosť výstavby, ale aj zamedzuje tvorbe plesní, drevo prirodzene reguluje vlhkosť v interiéri, vytvára zdravú klímu a okrem toho zabezpečuje čistý vzduch či neutralizuje elektrosmog.
Dom sa delí na dennú a nočnú časť, vstup je v mieste ich kríženia. Komunikáciu s exteriérom zabezpečuje obytná chodba, ktorú od átria oddeľuje veľká sklenená stena. Výrazná krytá terasa vedie plynule do záhrady.

V celom interiéri je priznaná pohľadová strana CLT panelu. To znamená, že obyvatelia si naplno užívajú drevo na veľkej ploche a majú možnosť ho vnímať všetkými zmyslami. Jeho pôsobenie je prospešné pre upokojenie nervového systému, odstraňuje stres a dožičí dlhší a kvalitnejší spánok. Dizajnovo drevo umožňuje prevedenie každého detailu a poskytuje dostupnosť akéhokoľvek tvaru v architektúre. Návrh a realizácia sa tak stávajú v mierke na milimetre rovnakými. CLT systém sa zaraďuje k ekologickým a udržateľným materiálom, pretože drevo na jeho výrobu pochádza z trvalo udržateľného hospodárenia a zároveň je dlhodobým úložiskom CO2.
Mierne klesajúci pozemok má rozlohu 1 644 m2, pričom zastavaných je 250 m2. Čistá úžitková plocha sa rozprestiera na 214 m2. Interiér a exteriér je prepojený výraznou tersou v tvare “L” situovanou do vnútornej časti pozemku a poskytuje súkromie obyvateľom. Obvodový plášť objektu je realizovaný ako prevetrávaná difúzne otvorená stena, s obkladom na drevenom rošte.